Oprichting

Fanfare St. Gabriël is opgericht in 1937, in de wijk Nieuw Lotbroek te Hoensbroek. Zoals gebruikelijk die dagen lag de kerk ten grondslag aan de oprichting van de fanfare. De eerste vijftien instrumenten werden gekocht voor een bedrag van ongeveer 300 gulden.

Op 16 mei 1937 had de fanfare haar eerste publieke optreden, de processie in Hoensbroek. Gedurende de jaren daarna trad de fanfare steeds vaker op, maar moest haar activiteiten gedurende de 2e wereldoorlog staken. In 1949 werd er voor de eerste keer meegedaan aan een concertwedstrijd.

Samen muziek maken

Sinds de vroege jaren zeventig is de fanfare stevig gegroeid, zowel in omvang als in kwaliteit. In 1970 promoveerde de Fanfare St. Gabriël met lof der jury (327,5 punten) naar de 1e divisie (toenmalige superieure afdeling). Na 2 succesvolle bondsconcoursen in de 1e divisie, nam het toenmalige bestuur in 1980 de moedige beslissing om twee stappen terug te doen. Hierdoor kregen de jeugdige muzikanten alle ruimte om zich muzikaal te ontwikkelen. In 1987 en 1992 promoveerde de Fanfare achtereenvolgens naar de 2e divisie (toenmalige ere afdeling) en met lof der jury (324 punten) weer naar de 1e divisie. Deze promoties gingen samen met het Landskampioenschap in zowel de 3e- als de 2e divisie.

In de jaren negentig van de vorige eeuw en aan het begin van deze eeuw nam de fanfare succesvol deel aan twee bondsconcoursen. Op 22 oktober 2006 werd het optreden van de fanfare in de 1e divisie zelfs beloond met 93,08 punten (335,09 punten volgens het oude systeem); tot dusver de hoogste score in de geschiedenis van de fanfare. Eén van de werken die bij dit concours ten gehore werd gebracht is Poseidon van Hardy Mertens.

Op 23 oktober 2010 werd in de 1e divisie wederom succesvol deelgenomen aan het bondsconcours van de LBM met een score van 87,83 punten. Dit resulteerde in een 1e prijs en de 2e plaats van alle deelnemende fanfarekorpsen in de 1e divisie. In 2016 heeft de fanfare wederom deelgenomen aan het Bondsconcours met als resultaat een score van 85,92 punten. Een mooie 1e prijs.

De resultaten op de verschillende concoursen worden als zeer bijzonder ervaren; zeker gezien het grote aantal jeugdige leden waarmee de vereniging de laatste deelnames voor de dag is gekomen en het gegeven dat de fanfare zich al jaren op eigen kracht in de 1e divisie weet te handhaven. Bij de concoursdeelname in 2010 was 2/3 van de muzikanten jonger dan 30 jaar en 1/5 zelfs jonger dan 20 jaar.

Warm nest

Fanfare Sint Gabriël bestaat uit leden en supporters van verschillende leeftijden en achtergronden met liefde voor blaasmuziek als gemeenschappelijke deler. Alleen muziek maken is niet voldoende voor een gezonde basis van een vereniging. Een drankje doen na de repetitie, barbecueën tijdens de Familiedag of een wandeling tijdens de Gabriëldag zijn minstens zo belangrijk.

De onderlinge banden van leden en supporters worden versterkt door samen hoogtepunten te vieren en samen dieptepunten te verwerken. Al deze aspecten vormen het ‘warme nest’ van de vereniging. Een plek waar jong en oud zich welkom voelt, waar iedereen zich thuisvoelt.

Wij zijn anders

Naast succesvolle concoursdeelnames kan de fanfare bogen op een traditie van vernieuwende projecten. Begin jaren 90 is de vereniging de grenzen van het fanfareorkest gaan opzoeken om op deze manier ook een ander publiek kennis te laten maken met deze vorm van musiceren. Met deze andere manier van kijken naar het fanfareorkest keuze is geprobeerd de vereniging een toekomstperspectief te geven en niet zonder succes.

Zo maakte de vereniging een concert-tour met de popgroep Volumia! langs de Limburgse theaters en een speciaal (gast)optreden in het theater van Antwerpen! In 2001 verzorgde de vereniging met Volumia! een galaconcert op het WMC te Kerkrade.

Tevens het vermelden waard is de uitnodiging van Gé Reinders om samen met hem een concert te verzorgen in het Parkstad Theater te Heerlen voor zijn tour “Blaos mich ’t landj door”. Dit concert heeft in 2008 plaatsgevonden.

Op 6 maart 2010 verzorgde Fanfare St. Gabriël samen met Fanfare Eendracht uit Nieuwenhagerheide een uniek concert met de bekende slagwerkgroep Slagerij van Kampen in het Parkstad Limburg Theater te Heerlen.

Inmiddels is het vernieuwende karakter doorgedrongen tot in het DNA van de vereniging en is het een van de kernwaarden. Deze waarde ‘wij zijn anders’ is dan ook terug te zien in zo goed als alle activiteiten van de vereniging. Recente voorbeelden zijn bijvoorbeeld het project ‘Hopduvelkes meets fanfare Sint Gabriël’ en het nieuwjaarsevenement ‘Verrasj’.